U tradicionalnom godišnjem izboru najuticajnijeg vinskog magazina u regionu Vino.rs podeljena su priznanja u čak 23 kategorije najboljim vinima i vinarijama Srbije, a po oceni domaćih vinskih eksperata, vinara, enologa, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima i vinskih novinara, koji su pažljivo pratili novitete vinskih kuća tokom 2023. godine. Ovogodišnja konkurencija je bila velika, a kvalitet i broj vinskih etiketa pokazuje da je domaća vinska scena sve bogatija i da Srbija zauzima sve bolje mesto među zemljama poznatim po proizvodnji najboljih vina.

Za najbolje crveno vino u 2023. godini proglašeno je Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 poznate vinarije Radovanović iz Krnjeva.

Najbolje belo vino je sovinjon blan Ex Cathedra 2021 vinarije Erdevik, koja je ponela i naziv najbolje vinarije.

Najbolji roze dolazi iz vinarije Vertiz pod etiketom Eau de Rosé 2022, a najbolje penušavo vino je Eclater 2018 Vinarije Zvonko Bogdan.

U kategorijama lokalnih autohtonih sorti pobednici su Bukovski Cuvee 2019 negotinske vinarije Matalj i Grašac 2020 Vinčić. Najbolja organska vina su Dionizije 2019 Jović i Furmint Kew 2019 Sagmeister, dok je u kategoriji oranž vina pobedio Morange 2018 Milijan Jelić.

Izabrana su i najbolja desertna vina, kao i ona s najboljim odnosom cene i kvaliteta.

U ostalim kategorijama treba istaći da je Wine Vision by Open Balkan drugu godinu zaredom izabran za najbolju manifestaciju i najbolji vinski brend Srbije, da je vinarija Jović iz okoline Knjaževca proglašena za najbolju malu vinariju, a naziv najbolje mlade ponela je vinarija Lakićević iz Leposavića na Kosovu.

Priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu otišlo je raskošnoj vinariji Atelje vina Šapat u Slankamenu, a najbolji dizajn vinskih etiketa ima organska vinarija Imperator s Fruške gore.

Rezultati po svim kategorijama i obrazloženjima mogu se pogledati na sajtu Vino.rs.

Foto: Ivana Čutura