Izložba povodom stogodišnjice rođenja nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Đurđevke Čakarević, koju je priredio Dragan Stevović, biće otvorena 21. decembra u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

Postavka će obuhvati njen život i rad na sceni matičnog teatra, kao i gostovanja i angažmane u zemlji i inostranstvu.

Jedna od naših najvećih vokalnih umetnica druge polovine 20. veka, rođena je u selu Gaj kod Kovina 8. aprila 1923. godine.

Studirala je i diplomirala solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1957. godine u klasi profesorke Jelke Stamatović Nikolić. Karijeru pevača je počela u Humorističkom pozorištu u Beogradu da bi od 1957. godine dobila agažman u ansamblu Opere Narodnog pozorišta.

Tokom karijere otpevala je više od 60 sopranskih i mecosopranskih uloga. Najveće uspehe postigla je u operama italijanskih kompozitora, posebno Đuzepa Verdija (Amneris u „Aidi”, Princeza Eboli u „Don Karlosu”…), ali i u delima Janačeka, Prokofjeva.

Gostovala je u najznačajnijim muzičkim centrima kao što su Minhen, Visbaden, Venecija, Lozana, Prag, Torino, Budimpešta, Milano, Rim, Moskva, Keln, Kijev, Lenjingrad, Kairo, Buenos Ajres...

Foto: Narodno pozorište