Kompanija Google tradicionalno je sredinom decembra objavila svoju godišnju listu najpretraživanijih pojmova u svetu, koja pruža i jedinstven uvid u najznačajnije trendove u Srbiji tokom 2023. godine.

Visoko drugo mesto zauzela je jedna ličnost iz kulture – Žarko Laušević, čiji su smrt i prerani odlazak odjeknuli zemljom i regionom. Globalno za našu zemlju prvo i treće mesto rezervisano je za “zemljotres” i “Izrael”. Novak Đoković je 2022. bio šampion, ali sada ga nema ni u prvih deset ove liste.

Na samom vrhu liste TV serija koje su ove godine privukle najviše pažnje našlo se domaće ostvarenje “Južni vetar: Na granici”, koje je na visokom petom mestu. Najtraženije filmsko ostvarenje predvodi jedan od najiščekivanijih ostvarenja “Openhajmer”, dok je treća “Barbi”.

Igrani programi koji su 2023. skrenuli pažnju na sebe su i “Deca zla”. Među sadržajima koji su najviše interesovali ljude u Srbiji uglavnom dominiraju sportski događaji, a od kulture na listama u svojim kategorijama su i Metju Peri (deseti na zbirnoj listi), kao i filmovi “Indigo kristal” (četvrto), “Oluja” (šesto) i “Heroji Halijarda” (sedmo).

Evrovizija uvek privlači pažnju publike kako u zemljama regiona, tako i u Srbiji, pa se ovaj pojam našao među najpretraživanijim događajima ove godine. Exit je odmah iza, a visoko treće mesto pripalo je Sajmu knjiga.

Foto: Unsplash