/Po uzoru na ChatGBT.

Google-ov vodeći pretraživač čini korak ka tome da izgleda sve sličnije ChatGPT-u. Izvršni direktor Sundar Pichai otkrio je da će korisnici koji koriste pretragu na kraju moći da se angažuju sa LLM-ovima (velikim jezičkim modelima) - što znači AI programima.

„Da li će ljudi moći da postavljaju pitanja Google-u i da se angažuju sa LLM [velikim jezičkim modelima] u kontekstu pretrage? Apsolutno“, rekao je Pichai.

„Prostor mogućnosti, ako ništa drugo, veći je nego ranije“, dodao je on.

Izvršni direktor nije rekao da li će LLM biti opcioni kada je u pitanju interakcija korisnika, kao što je pojedinac koji ima opciju da isključi bilo koji model u pretraživaču, ili ako se LLM uvede širom odbora.

Ovaj potez je usledio nakon što je Gugl lansirao sopstveni AI chatbot, Bard, koji bi verovatno delovao kao osnova za bilo koju AI integrisanu konverzaciju u pretraživač. Bard se naplaćuje kao Google-ov prototip veštačke inteligencije i vremenom će biti zamenjen „novijim, sposobnijim modelima“.

„Bard je direktan interfejs za LLM, i mi ga smatramo komplementarnim iskustvom za Google pretragu“, rekao je Google u svojoj najavi o lansiranju Barda prošlog meseca. „Bard je dizajniran tako da možete lako da kliknete Search da biste proverili odgovore ili istražili izvore širom veba.“

Čak i tada, kompanija je suptilno rekla da će na kraju „promišljeno integrisati“ Barda u pretraživač, iako izgleda da ne postoji tačan vremenski okvir kada će se to dogoditi.