/Sada dostupan za iPhone 8 i novije modele.

Apple je predstavio iOS 16, besplatno ažuriranje softvera dostupno od danas za iPhone 8 i novije modele. Najavljujući vest, kompanija je iOS 16 navela kao „najveće ažuriranje zaključanog ekrana ikada“, dajući vlasnicima iPhone-a personalizovanije iskustvo.

Iako mnogi korisnici ranije možda nisu mnogo razmišljali o svom zaključanom ekranu, Apple je uveo mogućnost dodavanja efekta dubine njihovoj pozadini, kao i da promeni stil fonta i kucanja pomoću kojih se prikazuje vreme.

Korisnici će sada imati opciju da prikažu ili jednu fotografiju kao pozadinu ili galeriju koja se kreće kroz nekoliko fotografija po sopstvenom izboru. Apple takođe nudi svoje unapred pripremljene galerije, uključujući i onu o vremenu koja odražava trenutne vremenske uslove tokom dana. Za posmatrače zvezda, Apple-ova astronomska galerija nudi različite poglede na Zemlju, Mesec i Sunčev sistem.

Osim estetskog izgleda zaključanog ekrana, novi vidžeti olakšavaju korisnicima brz pristup informacijama, kao što su alarmi, vremenske zone, događaji u kalendaru i još mnogo toga. Obaveštenja će se prikazivati na dnu zaključanog ekrana u proširenoj listi, grupi ili kao prikaz broja na osnovu korisničkih preferencija.

Apple je takođe dao vlasnicima iPhone-a više načina da međusobno komuniciraju u iMessage-u. Korisnici mogu da koriste iMessage za sinhronizaciju sadržaja kao što su filmovi ili muzika putem SharePlay-a. Alat se takođe može koristiti za radnu saradnju, omogućavajući korisnicima da dele datoteke sa svima u iMessage-u, automatski im dajući pristup dokumentima. Odatle će se ažuriranja aktivnosti datoteka pojaviti na vrhu niti.

Ostale funkcije u iOS-u 16 uključuju novi režim „Fokus“, poboljšanja teksta uživo i poboljšanu bezbednost Safari-ja. Oni koji su zainteresovani da vide sve nove dodatke za iPhone preko iOS 16 mogu da pogledaju Apple-ovu zvaničnu najavu.