"Songs of Silence" je album od 10 pesama bez tekstova nekategorizovane ambijentalne lepote.

Photo: Ebru Yıldız

Album je snimljen u njegovom kućnom studiju u Njujorku, a rad na albumu je počeo tokom pandemije koronavirusa. Vins kaže da tada konačno imao priliku da se upozna sa mogućnostima Eurorack-a, modularnog format sintisajzera poznatog po svojim zaraznim i neograničenim konfiguracijama.

"Mogao sam da nastavim zauvek, mogao sam da ne prestanem. Toliko sam uživao u procesu i nisam razmišljao o tome da li će ga neko drugi čuti. Ali čuti kako se razvija u mom studiju, u mojoj glavi, učeći nove trikove – to je bila najbolja stvar u ovome. Zapravo, bio sam u šoku kada je Mute rekao da žele da izdaju ovaj album", objašnjava Vins.

Sam u studiju, Klark je sebi postavio dva pravila: prvo, da zvuci koje je generisao za album dolaze isključivo iz Eurorack-a, i drugo, da će se svaka numera zasnivati na jednoj noti, zadržavajući jedan ključ.

"Niko u mom domaćinstvu nije bio posebno zainteresovan za ono što radim u studiju. Čak je i mačka odlazila nakon sat vremena slušanja", kaže Vins.

Nezadovoljan time da se oslanja na svoju značajnu pop zaostavštinu, Vis Klark je umesto toga otvorio uzbudljive nove elektronske vidike za sebe i za sve ostale, u kojima su permutacije i mogućnosti neograničene.

"Beskonačne nijanse zvukova koje možete stvoriti sa samo najmanjim podešavanjem dugmeta ili klizača nastavlja da me fascinira", kaže bivši član i koosnivač grupa Depeche Mode, Yazoo i Erasure.