/Evo ko je to

Ukrajina je postala jedna od prvih zemalja koja je odabrala koji će je muzički izvođač predstavljati na takmičenju Evrovizije sledeće godine, ali čak i taj radosni trenutak obeležen je uticajem tekućeg rata sa Rusijom. Posle skoro četvorosatnog obračuna tokom kojeg je nekolicina finalista izvela pesme za razmatranje, duo elektronske muzike TVORCHI izabran je za zvaničnih takmičara istočne nacije — svi su se odigrali iz skloništa za bombe u Kijevu.

Izborna izložba, poznata kao Vidbir, prenošena je uživo na mreži sa podzemne metro stanice, koja se koristi kao sklonište od bombe otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, prema BBC-u i Evroviziji. Pretvoren je u prostor za izvođenje emisije, koja je emitovana u subotu (17. decembra).

„Učinili smo sve što je bilo moguće da ovaj Vidbir bude u punom zamahu i još jednom ujedinimo Ukrajince oko ovog važnog izbora za najveću muzičku pozornicu u Evropi“, rekla je za BBC šef ukrajinske delegacije na Evroviziji Oksana Skibinska. „Odluka da se ide u podzemlje bila je prva doneta. To nas je učinilo sigurnim da bi sama emisija mogla da traje bez prekida, jer bez obzira da li imamo upozorenja o vazdušnom napadu, posao bi mogao da se nastavi.”