/Bakingemska palata potvrdila je 30. novembra da je neimenovani član osoblja kralja Čarlsa podneo ostavku nakon što je dao „neprihvatljive komentare“ osnivaču Sistah Space Ngoziju Fulaniju.

Član kraljevskog osoblja povlači se usred kontroverze.

Bakingemska palata potvrdila je 30. novembra da je neimenovani član tima kralja Čarlsa III podneo ostavku nakon što je ove nedelje dao „neprihvatljive komentare“ izvršnom direktoru Sistah Space Ngoziju Fulaniju na kraljevskoj svečanosti.

Fulani, koja je 29. novembra prisustvovala prijemu kraljice supruge Kamile o svesti o nasilju u porodici u Bakingemskoj palati, na Tviteru je podelila svoja „pomešana osećanja“ o tom iskustvu. „10 minuta po dolasku, prišla mi je članica osoblja, Ladi SH, pomerila mi kosu da vidi bedž sa mojim imenom“, tvitovala je Fulani – crnkinja čija se organizacija zalaže za žene afričkog i karipskog porekla koje su pogođene zlostavljanjem. "Razgovor u nastavku se vodio. Ostatak događaja je zamagljen."

U Fulanijevom rezimeu razgovora, pojedinac je neprestano pitao odakle je „od” i koje je „nacionalnosti”. Nakon što je Fulani rekla da je rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, osoba je navodno odgovorila: „Ne, ali odakle vi zaista dolazite, odakle potiču vaši ljudi?“

Nakon što je saznala za razmenu, Palata je saopštila da „ovaj incident shvata izuzetno ozbiljno i da je odmah istražila kako bi utvrdila sve detalje“.

„U ovom slučaju, izneti su neprihvatljivi komentari“, nastavlja se u saopštenju. „Obratili smo se na Ngozi Fulani po ovom pitanju i pozivamo je da lično razgovara o svim elementima svog iskustva ako želi.

„U međuvremenu, dotična osoba želi da izrazi duboko izvinjenje za nanesenu povredu i odmah se povukla sa svoje počasne uloge“, zaključuje se u saopštenju. „Svi članovi domaćinstva se podsećaju na politike raznolikosti i inkluzivnosti koje se od njih zahteva da se pridržavaju u svakom trenutku.